Metaalkleuren in quadri, pantone of foliedruk

Wat is de beste techniek om goud, zilver of brons op drukwerk of verpakkingen te printen?

Goud, zilver of brons behalen is een sterke sportprestatie. Ook voor grafici vormen die kleuren een uitdaging. Want de kleuren goud, zilver en brons laten zich niet zomaar reproduceren.

 

Wat kun je proberen, wat zijn de opties en wat is de beste oplossing?

Waarom goud, zilver of brons printen?

metaalkleuren drukken

 

Goud, zilver en brons zijn niet toevallig de eremetalen voor sporters die het podium halen. Sta je met zo’n medaille om je nek te pronken op de Olympische Spelen, dan word je daar voor de rest van je leven op aangesproken.

 

Niet iedereen heeft de atletische mogelijkheden om een Olympische finale te bereiken. Maar drukwerk afgewerkt met een gouden, zilveren of bronzen kleur? Dát kan wel. Maak een onuitwisbare indruk met:

 • visitekaartjes met goudfolie
 • uitnodigingen met reliëfletters in zilveren kleur
 • catalogi met een kaftontwerp in rustgevend brons
 • presentatiemappen met je logo in zilverfolie
 • menukaarten voor een gouden jubileum 

Wat zijn nu precies de mogelijkheden? Hoe begin je eraan? En welke techniek is het best geschikt? We geven je een overzicht.

Goud, zilver en brons drukken in CMYK

 

Je kunt proberen om die kleuren te benaderen in CMYK. 

 

Gebruik deze samenstellingen:

 • Goud printen: C 20% | M 25% | Y 60% | K 25%
 • Zilver printen: C 5% | M 0% | Y 0% | K 40%
 • Brons printen: C 30% | M 50% | Y 85% | K 0%

Goud, zilver of brons drukken in CMYK geeft nooit een perfect resultaat. Dat is logisch, want met die techniek proberen we aan de hand van de vier basiskleuren het kleurspectrum te evenaren. Als je bij ons voor Staccato 10 kiest, dan lukt ons dat aardig. Toch krijg je niet het perfect effect van echt goud, zilver of brons in vierkleurendruk. 

Goud, zilver en brons als extra kleur drukken

 

Je kunt goud, zilver, brons … ook als extra kleur drukken, met inkt. Hiervoor neem je dan een solid pantonekleur. Die kleuren vind je achteraan in de meeste pantonewaaiers:

 • Kleurcode goud: 871
 • Kleurcode zilver: 877
 • Kleurcode brons: 876

Hou er rekening mee dat verschillende factoren invloed hebben op het eindresultaat. Vraag ons bijvoorbeeld advies over de keuze van de papiersoort als je ervoor kiest de kleuren goud, zilver of brons als extra kleur te printen.

Goud, zilver en brons in foliedruk

 

Een derde methode is foliedruk of foil printing. Je bereikt hiermee het gedroomde effect: goud, zilver en brons drukken met hun echte metaalkleur. 

 

In foliedruk zijn er drie technieken: hotfoil, coldfoil en sleeking.

 

Hotfoil

 

Hotfoil dateert uit de 19e eeuw, toen de techniek erg populair was in de boekdrukkunst. Het eerste patent op warm pregen werd in Duitsland genomen door Ernst Oeser in 1892. Pregen is het ‘verdiepen’ van gedrukte beelden of letters in papier, karton, linnen of leer. Tijdens dit proces wordt een laagje folie mee-in-gedrukt en via warmte gefixeerd.

 

We kunnen hotfoil op verschillende papiersoorten toepassen. Bovendien is hotfoil een milieuvriendelijke techniek, vrij van chemicaliën. We brengen op ambachtelijke wijze een echt laagje metaal met druk en warmte aan. Wil je nog creatiever uit de hoek komen, dan zijn we zelfs in staat een diepe of ondiepe preeg toe te passen.

 

Hotfoil wordt in de drukkerswereld ook wel ‘hot stamping’ of ‘Kurz foil’ genoemd. De naam ‘Kurz’ komt van een Duitse fabrikant die internationale bekendheid geniet voor zijn materialen voor foliedruk. 

 

Kurz is ook bekend van zijn zogenoemde Kurz-referenties. Dat zijn verwijzingen naar kleuren in foliedruk, een beetje zoals Pantone. Het verschil is dat de nummers van Pantone officieel vastgelegd zijn, terwijl Kurz alleen maar een leverancier is van wie de nummers ook door andere leveranciers gebruikt worden. 

 

Heb je een bepaalde metaalkleur op het oog? Leg ons je vraag voor. We hebben veel ervaring met Kurz en andere leveranciers om op drukwerk exact de gevraagde kleur te creëren.

 

Coldfoil

 

Coldfoil komt voort uit hotfoil en wordt vooral in grote oplages toegepast voor verpakkingen. Je ziet ze vaak in winkelrekken bij producten die door de metaalkleur op de verpakking luxe en exclusiviteit willen uitstralen. Hou bij coldfoil wel rekening met enkele beperkingen: coldfoil wordt via een lijmlaag aangebracht, het is een industrieel procedé en het is alleen maar geschikt voor gestreken papier.

 

Sleeking

 

Sleeking is als techniek geschikt voor kleine oplages. Bovendien kun je personaliseren. We gebruiken bij sleeking toner als medium om folie aan te brengen. Let op: sleeking is alleen maar toepasbaar op glad papier.

Hotfoil op huisstijldrukwerk

 

Kun je uitpakken met foliedruk in goud, zilver of brons op naamkaartjes, mappen, brochures of folders? Dan toon je aandacht voor afwerking en detail. Dat maakt indruk op prospect of klant.

 

Kijk wel uit als je de techniek laat toepassen voor het drukken van briefhoofden en omslagen. Papier afgewerkt met foliedruk is niet geschikt voor de laserprinter.

Meer mogelijk met hotfoil

meesterlijk drukwerk

 

Gaat hotfoil verder dan alleen goud, zilver of brons printen?

 

Ja, natuurlijk, er is meer mogelijk dan metaalkleuren alleen. Hotfoil maakt een ster van je drukwerk, want we kunnen ook:

 • intense kleurlagen aanbrengen
 • glanzend of mat afwerken
 • holografische folie aanbrengen

→ Ontdek alle mogelijkheden van hotfoil.

Olympisch drukwerk voor jou?

 

Wil je goud, zilver of brons drukken zoals het er echt uitziet? Zodat de ogen van je klanten van bewondering beginnen te schitteren als ze het drukwerk zien? 

 

Vraag ernaar bij LAMINE meesterdrukkers. Wij werken niet alleen ons eigen drukwerk met hotfoil af. We doen dat voor veel klanten en ook voor collega-drukkers die bij ons aankloppen omdat ze weten dat we specialisten in hotfoil zijn. Daardoor hebben ze de zekerheid dat de metaalkleuren op hun drukwerk perfect zijn.